De missie van een journalist

Vraag jij je soms wel eens af welk doel je voor ogen stelt? Het is één van de vele zaken die ik durf te overdenken. Misschien moeten we anders durven nadenken over onze doelen?

Het belang van een missie of doel is dat het je op de been houdt. Zelfs als je de job van je dromen hebt gevonden schijnt het dat je af en toe met tegenzin zal werken. Een concrete missie voor ogen hebben, helpt om zulke dagen door te komen en niet op te geven.

De Golden Circle van Simon Sinek (why, how, what) - EURIB
Golden Circle, Simon Sinek

Mensen weten meestal heel goed wat hun daginvulling is. De achterliggende missie of ‘waarom’ is minder makkelijk te beschrijven. Het gaat daar over de vraag wat je waarden zijn, wat je drijft als mens, wat je als nuttig acht. De waarom is de drijvende kracht achter je menselijke acties. Niet onlogisch dus dat Sinek het in het midden plaatst van dit diagram dat hij de Golden Circle noemt.

Omdat die vraag moeilijker te beantwoorden is ontstaan er vanzelfsprekend heel wat misvattingen over wat een missie of doel omarmen inhoudt.

Misvattingen

Een doel of missie hebben, we zijn er niet altijd over eens wat we daar juist mee bedoelen. Zo kan je niet op zoek gaan naar een doel, of hoef je niet maar één doel tegelijk te hebben, volgens Manson (2022).

Iemand die wanhopig zoekt naar een doel is totaal verkeerd bezig. Het is even dwaas om te zitten wachten tot je doel tot jou komt. Want een doel is niet iets wat je overkomt. Het is iets wat je zelf creëert. Het is een kwestie van hoe je je tijd nuttig wil besteden.

Het is ook een misvatting dat we maar over één doel kunnen beschikken en dat dat doel vaststaat. We kunnen namelijk nut zien in meerdere levensdomeinen. En die missie hoeft niet altijd dezelfde te blijven.

Mijn journalistieke missie

Mijn droom, die hopelijk in 2022 werkelijkheid zal worden, is om een journalist te worden die kwalitatief werk kan leveren met respect voor de beroepsethische code. Ik wil daarbij het doel van de journalistiek mezelf eigen maken:

“The purpose of journalism is to provide citizens with the information they need to make the best possible decisions about their lives, their communities, their societies, and their governments.

American Press insitute

Anders gezegd, ik wil in eerste instantie ten dienste staan van de burger met informatie zodat zij geïnformeerde beslissingen kunnen maken. Dat wordt mijn doel op carrièrevlak.

Referenties

Omslagfoto: Unsplash

Eén reactie op “De missie van een journalist”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: