Sociale media en de impact op (burger)journalistiek

Ook in de journalistiek zijn sociale media niet meer weg te denken. Van ieder nieuwsmerk is er wel een profiel op sociale media terug te vinden. Een logische vraag is dan hoe journalisten zich zouden moeten gedragen op sociale media. 

Enerzijds ligt het antwoord bij de socialemediahandleidingen die redacties aanbieden voor journalisten. Ze moeten beantwoorden aan de vereisten van het nieuwsmedium. De journalisten hebben zich te houden aan de regels die zijn opgelegd, want zij staan namelijk onder gezag, leiding en toezicht van de organisatie waarvoor ze werken. Het zou niet wijs zijn om als journalist tegen die regels in te gaan. Hoewel freelancers wel onafhankelijk zijn, geldt voor hen ook dat ze hun opdrachtgevers moeten tevreden houden. 

Anderzijds is het niet slecht om journalisten te sensibiliseren over de impact van sociale media op hun geloofwaardigheid. Die impact is namelijk wel degelijk aanwezig. Wat tweets betreft hebben journalisten drie keuzes. Een journalist kan tweeten over persoonlijke gebeurtenissen, een nieuwsverhaal, of een opinie over een nieuwsfeit. Nieuwsorganisaties hebben diezelfde opties, waarbij persoonlijke gebeurtenissen eerder de vorm aanneemt als blik achter de schermen.

Er is een samenhang tussen de geloofwaardigheid en het soort tweets van een journalist

Vrij naar johnson (2019)

Uit een experiment van Johnson (2019) blijkt dat er samenhang is tussen die keuzes en de gepercipieerde geloofwaardigheid van het publiek. Meer nog, voor journalisten blijkt dat niet dezelfde keuze als voor nieuwsmerken. Bij journalisten zijn worden de persoonlijke tweets als meest geloofwaardig gepercipieerd. Tweets met persoonlijke opinies worden gezien als minst geloofwaardig. Dat laatste is ook zo voor nieuwsmerken, maar daar worden de tweets met het nieuws als meest geloofwaardig gezien. Het goede nieuws van deze resultaten is dat individuele journalisten weinig verkeerd kunnen doen, zolang ze voorzichtig zijn met het delen van hun opinie. Met andere woorden, zoals Herra en Requejo (2012) het stellen, moeten journalisten vooral menselijk blijven op Twitter.

De burgerjournalistiek is ontstaan vanuit die toename in het gebruik van sociale media. (Roberts, 2019). Hoewel De wereld morgen met burgerjournalisten (vrijwilligers) werkt, worden zij ook ondersteund door een team van enkele betaalde professionele journalisten. In andere gevallen staan journalisten los van redacties, maar wordt hun content wel opgepikt door nieuwsmedia.

Uiteindelijk is dan de vraag hoe de burgerjournalistiek zich verhoudt tot de professionele journalistiek. Wall (2015) stelt dat het fenomeen van de burgerjournalistiek niet snel zal verdwijnen en dat het een reflectie is van een bredere maatschappelijke trend dat steeds meer niet-professionele mensen participeren in vele gebieden van de samenleving. Het is dus zaak om als professioneel journalist gebruik te maken van de kansen die citizen journalism biedt. Zo zijn burgerjournalisten de ogen en oren op het terrein van de professioneel journalist als hij zich nog niet heeft kunnen verplaatsen.

Omslagfoto: Vecteezy.com

Referenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: